En dag på stan

Jag brukar vanligtvis vara den som kommer hem tomhänt efter en dag på stan, men banne mig vad jag har shoppat idag!
- ett par nya skor
- en ny löpardress
- innebandysockar
- mascara till mamma
- en ny sportbh
- och tre nya tröjor;  "båda tre" från carlings :)

Annars ha ja int haft nå mycke för mig idag... Drog med Poca å kikade på en innebandymatch, har tvättat och helt utan resultat försökt ta mig vidare i Guitar Hero... Helvette alltså va ja e less på den där himla låten!! Å eftersom jag aldrig klarar av den så måst ja ju lik förbannat höra den gång, på gång, på gång, på gång.... Jag har det inte lätt jag!

Har inte pluggat ett dugg, men man måst väl få va ledig nån gång! :) Såg att vi har rätt mycket inläsningstid till veckan så en dags ledigt ska ja unna mig!
Nu ska ja iaf lägga mig nyduschad i renbäddad säng å kika på lite serier på datorn. Leo har ju kommi in i Charmed nu, haha!
 
Imorrn väntar en spännande dag, så ja hoppas ja får sova gott inatt.
JAG VÄDRAR VINST!!!! (och en nolla för poppe!)
Åsså komm ju Ankiii <3

Godnatt (:

Halloj!

Fullspeckat schema hela veckan, och tiden har bara rusat förbi!
"De va ju 7 dagar sen förra fredagen!" (klassiskt citat från Forsmarkstiden)
Men veckan har tack och lov inte bara bestått av massa skolarbete. Har hunnit avverka några avsnitt på Charmed, busat med Kittykatten, tränat innebandy och egna pass på Iksu, städat, tvättat, kramats å myst och knäckt massa jordnötter med Poca!

Är riktigt taggad inför helgens match, stor del pga. att man får långväga hejarklack från Storuman! Älskade syster yster kommer ju!!! Att ha med sig nära och kära på läktaren är något speciellt, speciellt när familjen befinner sig så många mil bort. Älskar dig anki! <3 

 



Och vad vore inte bättre än att få avsluta säsongen med en riktigt skön seger? Och vad vore det inte för vår underbara Poppe, som frivilligt ställer upp och står i mål när vår enda målvakt inte kan vara med?! :) Hon är guld värd och jag önskar henne en supermatch!

Kvällen har jag tillbringat med min kära kariologibok. Har tenta om en vecka, men jag kan inte säga att jag är speciellt orolig. Det är lite mer motiverande att läsa om karies och mer relevanta saker istället för att sitta å nöta in alla anatomiska delar i njure och tarmar... Hade tänkt jag skulle dela med mig lite av kunskapen för er som är intresserade ! :)

Karies är ett begrepp på både en sjukdom och ett sjukdomstecken. När en kariesskada har uppstått i munnen, ett hål, har patienten sedan länge "varit sjuk" i  karies. Skadan kan dock vara så stor att tandsubstansen måste tas bort för att man ska bromsa sjukdomsprocessen. Tanden måste då få en fyllning, men om patienten fortfarande är sjuk så fortsätter kariesprocessen i tandsubstansen bredvid fyllningen och fyllningen håller inte. Man måste därför förutom att göra fyllningen förändra kariesorsakerna för att inte en ny kariesskada ska uppstå.

Sjukdomsprocessen innebär att vissa bakterier i munnen bildar syror som i perioder löser upp och för bort mineraler från tanden i större omfattning än de mineraler som saliven tillför. Bakterierna bildar syra av de jäsbara kolhydrater som vi får genom kosten, och är ett sätt för bakterierna att ta hand om den höga sockerhalten. Har de inte den egenskapen att omvandla socker till syra (mjölksyra) så dör de sockerdöden. Vid varje måltid med jäsbara kolhydrater produceras syra och pH-värdet i placket sjunker. Detta medför också att mineraler från tanden förs bort. Om de sura perioderna är kortvariga så byggs mineralerna in i tanden igen när syraproduktionen upphör och pH-värdet stiger. Men om det däremot är tvärtom, de sura perioderna är långvariga och ofta (t.ex. när man småäter) så förlorar tanden allt mer tandsubstans och blir såsmåningom en defekt i tandytan; början till ett hål.

Det är flera omständigheter som samverkar i kariesprocessen och det finns flera faktorer som spelar in, exempelvis plackets syrabildande förmåga, måltidsfrekvensen, kostens innehåll, salivens mängd och sammansättning, tandytans motståndskraft och närvaro av fluor. De allra tidigaste kariesskadorna syns inte som ett hål ytterst på tandytan, håligheterna finns strax under ytan. Hur skadan sedan fortsätter att sprida sig beror bl.a på vilken tandyta det handlar om, karies breder nämligen ut sig på olika sätt i emalj, dentin och rotcement. Så länge ytan är kliniskt intakt så kallas det att skadan är initial - det har ännu inte uppstått något hål. Man kan få detta tillstånd att stanna av genom att ändra på orsakerna; avlägsna bakterierna, tillsätta fluor och prata om kosten. Man lagar inte i onödan, fyllningar utgör bra fäste för nya bakterier och man ska vara rädd om den friska tandsubstans som man har.

Lite tips!
- Ha regelbundna måltider och undvik att småäta. (Emaljen tål inte mer än 5 pH-sänkningar om dagen).
- Tugga gärna tuggummi efter måltiderna. Det ökar salivproduktionen och du tillför då mineraler tillbaka till tanden. Saliven har även en buffrande effekt som neutraliserar syran som bakterierna bildar.
- Borsta inte tänderna direkt efter att du har ätit. Då borstar du bort de upplösta mineralerna som ska föras tillbaka till tanden när syraproduktionen avtagit. (Som tumregel brukar man säga att man ska vänta två timmar.)
- Se till att din tandkräm innehåller fluor. Det stärker emaljen.

:)

Ha en bra helg allihopa!

Preklinik

Idag hade vi preklinik, vilket innebär att vi får vara på klinik och öva olika moment på varandra. Det va en oerhört skön känsla att ta gingivalindex och plackindex och känna att man har full kontroll! Visst, jag är inte helt fullärd och behöver öva lite mer att komma åt molarerna längst bak, men bara det där att man faktiskt har koll och att hon som jag övade på sa att hon kände sig säker med att ha mig som behandlare (: Det är kul att det börjar bli mer praktiska moment i utbildningen! Däremot har jag lite ångest inför när vi ska börja öva att lägga bedövning på varandra. Det känns int riktigt som om man har koll på vars alla nerver och kärl löper å vad dom innerverar och så där, men det kommer bli spännande å se vad dom lyckas bedöva på mig!



På lunchen for jag på akademibokhandeln och skulle införskaffa mig lite pärmar och sånt, så jag får ordning på alla mina papper... Och vad händer då? Där sitter jag; trött, hängig och osminkad vid ett bord utanför bokhandeln. En kille kommer fram till mig..
- tror du att jag har någon chans att kunna få umgås med dig lite framöver?
- va? (säger jag, även fast jag hörde vad han sa.. antar att ja ville vinna lite tid att tänka...)
- njaa, de va inget...
- känner jag dig?
- näe, men jag såg dig igår och tyckte du var jättesöt. Kan vi bli kompisar?
- jag känner ju inte dig...
- okej, sa han och sen försvann han bara.
Jag vet inte om jag ska ta denna händelse som en komplimang eller förolämpning, eftersom killen var typ.... 14 år.... Ser jag sååå liten ut? Eller så kanske han gillar äldre kvinnor?

Har iallafall sorterat in alla mina papper i pärmen och nu sitter jag här vid datorn med min lilla Kitty liggandes bredvid tangentbordet :) Ska ta å börja med nå mat och sen är det bäst å sätta sig å plugga lite innan man drar iväg på innebandyträningen. Det är ledsamt att serien snart är slut och att Micke ska sluta som tränare. Jag måste erkänna att jag var nära att sluta förra året, men gnistan kom tillbaka! Det har jag Micke att tacka för! Han gav mig chansen att visa vad jag går för och den här säsongen har betytt oerhört mycket för mig. Jag trodde aldrig att jag skulle nå så här långt. Jag har aldrig riktigt varit den som gör mål, men tack vare chansen och tack vare mina lagkamrater har jag bevisat för mig själv att jag kan. Det finns ingen annan känsla som klår den känslan som när man får göra viktiga poäng och presterar utifrån sin yttersta förmåga. Jag har klättrat enorma steg den här säsongen, och jag ska nå ännu högre (:

De e sant!

Jag har skaffat mig en blogg!

Eller nu ska ja ju int sitt här å ta åt mig all ära, stort tack till Poca som har fixat den fina designen och till Ankan som övertygade mig. "Jag vill ju ha nå intressant å läsa"  - Vi får väl se om jag lyckas leva upp till dina förväntningar! :)



Jag har alltid gillat att skriva och har nästan alltid "skrivit av mig". I text får man ut sina tankar och känslor på ett sådant sätt som man aldrig kan få ut i ord. Brukar ofta skriva till folk som jag inte riktigt vågar prata med, är lite rädd för konflikter.. Jag vågar inte säga vad jag tycker och är rädd att såra dem. 
   
Men jag börjar växa ifrån det och inser att jag är den jag är, jag har känslor och jag har rätt att uttrycka mig om jag känner att någonting känns rätt eller fel. Har tillochmed börjat skälla ut folk! *stolt*. Jag ska inte hålla tillbaka någonting, så i denna blogg kommer ni få läsa en oerhört blandad kompott från en glad/fumlig/arg/ledsen/uppjagad/förtvivlad/lycklig/klantig dessan.

Hoppas det duger! (:

/Dessi

Första inlägget snor jag!

It takes three legs to make a tripod, or to make a table stand.
it takes three wheels to make a vehicle called a tricycle.
every triangle has three corners; every triangle has three sides.
when it's three, you can see it's a magic number.

//Poca

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0