Halloj!

Fullspeckat schema hela veckan, och tiden har bara rusat förbi!
"De va ju 7 dagar sen förra fredagen!" (klassiskt citat från Forsmarkstiden)
Men veckan har tack och lov inte bara bestått av massa skolarbete. Har hunnit avverka några avsnitt på Charmed, busat med Kittykatten, tränat innebandy och egna pass på Iksu, städat, tvättat, kramats å myst och knäckt massa jordnötter med Poca!

Är riktigt taggad inför helgens match, stor del pga. att man får långväga hejarklack från Storuman! Älskade syster yster kommer ju!!! Att ha med sig nära och kära på läktaren är något speciellt, speciellt när familjen befinner sig så många mil bort. Älskar dig anki! <3 

 



Och vad vore inte bättre än att få avsluta säsongen med en riktigt skön seger? Och vad vore det inte för vår underbara Poppe, som frivilligt ställer upp och står i mål när vår enda målvakt inte kan vara med?! :) Hon är guld värd och jag önskar henne en supermatch!

Kvällen har jag tillbringat med min kära kariologibok. Har tenta om en vecka, men jag kan inte säga att jag är speciellt orolig. Det är lite mer motiverande att läsa om karies och mer relevanta saker istället för att sitta å nöta in alla anatomiska delar i njure och tarmar... Hade tänkt jag skulle dela med mig lite av kunskapen för er som är intresserade ! :)

Karies är ett begrepp på både en sjukdom och ett sjukdomstecken. När en kariesskada har uppstått i munnen, ett hål, har patienten sedan länge "varit sjuk" i  karies. Skadan kan dock vara så stor att tandsubstansen måste tas bort för att man ska bromsa sjukdomsprocessen. Tanden måste då få en fyllning, men om patienten fortfarande är sjuk så fortsätter kariesprocessen i tandsubstansen bredvid fyllningen och fyllningen håller inte. Man måste därför förutom att göra fyllningen förändra kariesorsakerna för att inte en ny kariesskada ska uppstå.

Sjukdomsprocessen innebär att vissa bakterier i munnen bildar syror som i perioder löser upp och för bort mineraler från tanden i större omfattning än de mineraler som saliven tillför. Bakterierna bildar syra av de jäsbara kolhydrater som vi får genom kosten, och är ett sätt för bakterierna att ta hand om den höga sockerhalten. Har de inte den egenskapen att omvandla socker till syra (mjölksyra) så dör de sockerdöden. Vid varje måltid med jäsbara kolhydrater produceras syra och pH-värdet i placket sjunker. Detta medför också att mineraler från tanden förs bort. Om de sura perioderna är kortvariga så byggs mineralerna in i tanden igen när syraproduktionen upphör och pH-värdet stiger. Men om det däremot är tvärtom, de sura perioderna är långvariga och ofta (t.ex. när man småäter) så förlorar tanden allt mer tandsubstans och blir såsmåningom en defekt i tandytan; början till ett hål.

Det är flera omständigheter som samverkar i kariesprocessen och det finns flera faktorer som spelar in, exempelvis plackets syrabildande förmåga, måltidsfrekvensen, kostens innehåll, salivens mängd och sammansättning, tandytans motståndskraft och närvaro av fluor. De allra tidigaste kariesskadorna syns inte som ett hål ytterst på tandytan, håligheterna finns strax under ytan. Hur skadan sedan fortsätter att sprida sig beror bl.a på vilken tandyta det handlar om, karies breder nämligen ut sig på olika sätt i emalj, dentin och rotcement. Så länge ytan är kliniskt intakt så kallas det att skadan är initial - det har ännu inte uppstått något hål. Man kan få detta tillstånd att stanna av genom att ändra på orsakerna; avlägsna bakterierna, tillsätta fluor och prata om kosten. Man lagar inte i onödan, fyllningar utgör bra fäste för nya bakterier och man ska vara rädd om den friska tandsubstans som man har.

Lite tips!
- Ha regelbundna måltider och undvik att småäta. (Emaljen tål inte mer än 5 pH-sänkningar om dagen).
- Tugga gärna tuggummi efter måltiderna. Det ökar salivproduktionen och du tillför då mineraler tillbaka till tanden. Saliven har även en buffrande effekt som neutraliserar syran som bakterierna bildar.
- Borsta inte tänderna direkt efter att du har ätit. Då borstar du bort de upplösta mineralerna som ska föras tillbaka till tanden när syraproduktionen avtagit. (Som tumregel brukar man säga att man ska vänta två timmar.)
- Se till att din tandkräm innehåller fluor. Det stärker emaljen.

:)

Ha en bra helg allihopa!

Kommentarer
Postat av: Poca

Vi var grymma på å knäcka... YES! Ett tandtroll...

2009-02-27 @ 22:43:10
Postat av: Lisa

Ska till tandis på onsdag......Dina råd skulle jag ha haft tidigare.....Roligt att få en förklaring på alla konstiga ord man hör tandläkaren säga medans han går igenom munnen. Bra nu vet jag!

2009-02-28 @ 09:03:01
Postat av: Anna

Mycket bra tips och kul att läsa lite om kariologi! Vi har det om ett år tror jag. Intressant när man får börja läsa om sånt som är relevant för ens yrke också, helt klart. :)

2009-02-28 @ 09:23:58
URL: http://annastickar.blogspot.com
Postat av: Rebecca

Hej Dessan! jag hänger ju tydligen inte med, läser du till tandläkare? =)

2009-02-28 @ 22:42:10
URL: http://mortzell.blogg.se/
Postat av: Prodi

Ha, du behöver då inte hjälpa mig, mina tänder är säkert inpackade i plast ;) Fast råden var ju bra ändå iofs! Håller med om att tarmarna inte är särskilt roliga. Speciellt inte på kor & hästar. Speciellt inte när man måste gräva i dom :p

2009-03-01 @ 16:20:11
URL: http://ofiie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0